Malaga Este – Europas Hollywood Hills och Venice Beach

Malaga Este är en fantastisk stadsdel i Malaga, huvudstaden på Costa Del Sol, som präglas av grönområden, fantastiska villor och urbanisationer med havsutsikt samt inrymmer de flesta av Malagas privatskolor. Det är en av de absolut populäraste stadsdelarna i Malaga där spansk genuinitet möter kultur, klass och lyx. En liknelse kan göras med Hollywood Hills och Venice Beach. Genom stadsförnyelse vill man modernisera upp stadsdelen och skapa något unikt där hav, natur och människor möts i det nya moderna Malaga.

Malaga Este är en gemytlig och starkt efterfrågad stadsdel i Östra Malaga. Den är mest känd för sin aristokrati med kulturmärkta villor insprängda bland lummiga grönområden, urbanisationer och traditionella fiskehus vid havet. Området är andalusiskt med mycket kultur och bekvämligheter där överklassen blandas med arbetarklassen, bohemer och det enkla livet. Det är ett samhälle som erbjuder hög livskvalietet precis vid havet, anpassat för människor i alla åldrar, som inrymmer restauranger, barer, butiker, bagerier, saluhallar, skrädderi, kemtvätt, apotek, men också strandlivet med allt som det innebär med hamn, vattensporter och chiringuitos. Dessutom finns där även sport – och naturliv såsom parker och grönområde, sportklubbar med paddel- och tennisbanor och simbassänger samt segelklubbar. Stadsdelen är uppdelat i många olika delområden till exempel Malagueta, Limonar, Cerrado de Calderon, Mayorazgo, Miramar, Pedregalejo, El Palo, Echevarría del Palo, El Candado, Pinares de San Anton med flera. Här ligger också de flesta av Malagas privata skolor som till exempel Colegio Cerrado Calderon, El Colegio Limonar, Colegio Leon XIII, Colegio San Estanislao de Kostka, Liceo Frances, Deutsche Schule, The British School, Platero Green School med flera. Vidare finns där en mängd olika språkskolor med spanskundervisning för människor i olika åldrar, som till exempel Malaca Instituto i Cerrado de Calderon och skolor i Pedregalejo som Academia Malaga Plus, Cervantes Escuela International, Malaga Si samt Babylon Idiomas.

Historia och bakgrund

Till en början bestod Malaga Este enbart av fincas med havsutsikt och resten var åkermark ner mot havet. I detta område byggde Malagas överklass upp sina ståtliga villor men också urbanisationer med havsutsikt. Området är fortfarande dominerat av Malagas överklass men här bor också många nordeuropeer såsom skandinaver, holländare, tyskar och engelsmän. Var det gäller stadsförnyelsen, har kommunen inte gått in och renoverat samt förskönat upp området sedan 1980-talet, trots att Malaga Este är en av de mest attraktiva stadsdelarna i Malaga stad. Man har nu efter många år kommit fram till ett förslag på modernisering av stadsdelen för att förbättra utrymmen för medborgarnas samexistens. Projektet är uppdelat i fyra olika faser vilka består av följande projekt: Upprustning av Paseo Maritimo, restaurering av Baños del Carmen, anläggning av gågator och cykelstråk som ersätter biltrafik samt renovering av grönområden och parker.

Gågator och cykelstråk ersätter biltrafik

Förutom strandpromenaden så kommer att även Pedregalejo och Echevarría del Palo (som ligger på strandsidan av Malaga Este) att få delar av sina områden bilfria och man skapar då plats för fotgängare som naturligt smälter ihop med strandpromenaden. För att kunna möta behovet av parkeringsplatser för boende i området samt för besökare, så kommer tre kommunala parkeringshus att byggas i Pedregalejo, El Palo samt i Echevarría de El Palo. De nya cykelstråken som anläggs kommer att sammankopplas med befintliga cykelvägar från andra delar av Malaga stad. Just nu slutar den befintliga cykelvägen, precis som strandpromenaden från Malagueta, just vid Baños del Carmen. I Malaga som är en ”liten storstad” förflyttar sig många genom cykel och sparkcykel. Det är i många fall är ett mycket smidigare transportsätt än att ta sig fram med bil, särskilt om man förflyttar sig inom olika delar av staden. Detta gör att Malaga går ännu mer i riktning mot att bli en modern stad där delar av biltrafiken ersätts med olika miljövänliga färdmedel.

Paseo Maritimo och Baños del Carmen

Strandpromenaden i Malaga Este tar sin början i Malagueta samt sträcker sig förbi Limonar och ner till Pedregalejo precis vid Baños del Carmen. Därefter byter promenaden abrupt karaktär och fortsätter sedan från Baños del Carmen längs Pedregalejo, Echevarria del Palo, El Palo och El Candado. Promenadstråket kantas idag av en ganska smal gata som blandas med moderna restauranger samt chiringuitos (som funnits i flera decennier) och med bilar parkerade huller om buller längs de traditionella fiskehusen. Upprustningen av strandpromenaden innebär att de flesta av parkeringsplatserna försvinner från gatuplanet och därigenom får man en bredare och mer enhetligt promenadstråk. Samtidigt blir det en förlängning av strandpromenaden från Malagaueta, vilket den i nuläget inte är idag. Den kommer sedan att kopplas ihop med hamnen, Muelle Uno y Muelle Heredia (den sistnämnda kommer att restaureras upp). Malaga kommer tillslut att få en enda lång strandpromenad från den västra till den östra delen av Malaga, med olika miljöer och landmärken för olika stadsdelar i Malaga, som promenaden sträcker sig igenom.

Restaurering av Baños del Carmen

Baños del Carmen (El Balneario), som kommer att bli en del av den nya strandpromenaden, var under nästan 100 år i händerna på ett privat företag. Där fanns det en liten camping, tennisbanor och parkeringsplatser samt en restaurang, som Baños del Carmen är mest känt för. Området har länge varit misskött och dåligt förvaltat men nu har staten har tagit över hela området, med undantag för restaurangen. Inom området kommer det nu att anläggas en ”Parque Maritimo” som på svenska skulle översättas som strandpark. Syftet är att skapa ett område där människor kan mötas och dra nytt av denna fantastiska plats i Malaga Este.

Renovering av grönområden 

Malaga Este har flera viktiga grönområden och en del av stadsförnyelsen blir att restaurera upp samtliga lekparker, skogsparker och grönområden. Parkerna omfattas av Parque Real i Cerrado de Calderon, Parque Alberto Suarez Pipi i el Palo och nya Parque del Drago samt större skogsparker som el Morlaco.

Hur kommer framtiden att se ut i Malaga Este?

Mötesplatser i Malaga Este idag präglas främst av lokalbefolkningen i området. Stadsförnyelsen som förväntas ske i stadsdelen, kommer att skapa nya och fler mötesplatser som kommer att locka folk från andra delar av Malaga men också folk från resten av Solkusten. Detta kommer i sin tur att stimluera handeln i området. Nya och fler parkeringsplatser lockar besökare och rörligheten med cykelstråk samt ny strandpromenad kommer att lyfta upp området som i sin tur intregreras med det nya moderna Malaga. Malaga Este är en unik del av Malaga och Solkusten. Det finns en plats för alla i huvudstaden på Costa del Sol, här finns både Malagas Venice Beach och Hollywood Hills på gångavstånd från citykärnan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Contact us

Malin Ingrid Franzén

0034-635 012 450
info@franzenassociates.com

Subscribe Newsletter

Subscribe faucibus purus in massa. Lectus quam id leo vitae turpis.